Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kancsókafélék (Nepentheceae)

2008.05.28

NEPENTHECEAE (Kancsókafélék)

A kancsókák több, mint 100 faja DK-Ázsia nyílt trópusi mocsaraiban, esőerdeiben, és hegyvidékein honos. Géncentrumuknak (fajtömörülési központ) korábban Borneó szigetét tartották, de kiderült, hogy a valódi géntömörülési központjuk Szumátra. Élnek fajaik Madagaszkáron, Jáván, Új-Kaledóniában...stb. is.  Trópusi kapaszkodó, vagy félig kapaszkodó növények. Élőhelyeik tegerszint feletti magassága szerint kettő (vagy esetleg három) csoprtba sorolják őket:

- síkvidéki növények: ezek a fajok általában 0-1000 méter közötti magasságokban élnek. Főként esőerdei növények, azonban vannak közöttük nyílt területen élők is. Élőhelyeik klímája egész évben kiegyenlített, csapadékos, párás levegőjű, magas átlaghőmérséklettel. Talajuk folyamatosan nedves, laza, általában savanyú kémhatású. A páratartalom egész évben kb. 50-95% között mozog, a napi hőingadozás kicsi. A nappali hőmérséklet 23-28 Celsius fok, éjjel kb. (18)20-25 Celsius fok. (Síkvidéki növények pl.: Nepenthes gracilis, N. rafflesiana, N. ampullaria, N. northiana, N. x coccinea...) Gyakorlott gyűjtőknek való növények.

- átmeneti (intermedier) növények: ebbe a csoportba a (800) 1000-1500 méter közötti magasságokban élő fajokat sorolják. Sok helyütt nem említik ezt a zónát, hanem csak két területről beszélnek (síkvidék és hegyvidék). Az átmeneti területeken élő növények valamivel alacsonyabb hőmérsékleten élnek, mint síkvidéki társaik (nappal kb. 23-25, éjjel kb. 16-20 Celsius fok). (Ide tartozik pl.: N. alata) Nagy előnyük, hogy kultúrában síkvidéki és hegyvidéki körülmények között is jól fejlődnek. Kezdőknek ajánlott növények.

- hegyvidéki növények: (1000) 1500 méter feletti magasságokban élő növények, általában 2800-3000 méternél magasabban már nem találkozunk képviselőikkel. Az élőhelyük körülményei sokkal szélsőségesebbek, mint a síkvidék esetében: nappal kb. 20-26 Celsius fok, éjjel kb. (0) 4-8 Celsius fok a hőmérséklet, a páratartalom nappal aránylag alacsony (40-60%), éjjel viszont akár 100% is lehet. Esetenként gyenge fagyok is érhetik ezeket a növényeket. A hegyvidéki fajoknál látható, hogy a napi hőmérsékletingás igen jelentős, ezt termesztésüknél is figyelembe kell venni. (Ebbe a csoportba tartozik pl.: N. alata, N. ramispina, N. fusca, N. rajah, N. villosa - különösen problémás!) A hegyvidéki fajok talaja lényegesen különbözik a síkvidéki társaik talajától: sokszor szinte csak kőmálladék és lehullott levelek illetve zuzmók keverékében élnek. Gyakorlott profiknak való növények.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.