Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brocchinia

2008.06.07

Brocchinia:

A broméliafélék (Bromeliaceae) családjába, azon belül pedig a Pitcarnioideae alcsaládba tartozó fajok. Venezuelából és Guayana-ból származnak, több fajuk él együtt a Heliamphorákkal az ottani táblahegyeken (tepuíkon). A nemzetségből egy fajról (Brocchinia reducta) tartják úgy, hogy valódi rovaremésztő növény (Givnish, T. J., Burkhardt, E.L., Happel, R. E., Weintraub, J.D., - 1984; Plachno, B.J., Jankun, A. - International Botanical Congress, Vienna, 2005.), illetve még a Brocchinia hectioides, B. tatei fajoknál látják a rovaremésztés lehetséges képességét. Ennek ellenére sok botanikus még mind a mai napig igen kérdésesenek tartja, hogy valódi rovaremésztő növények-e. Sok - főként amatőr - gyűjtő természetesen a Brocchiniák valódi rovaremésztő volta mellett tör lándzsát. "Csapdázási" módszerük egyébként nagyon hasonló a Heliamphoráékhoz. A "zsákmányok" a levéltölcsérben összegyűlő édes, illatos folyadékba fulladnak bele, melyben mikroorganizmusok bontják le testüket. (Ilyen elven viszont szinte az összes broméliát húsevőnek tarthatnánk, hiszen sok egyéb broméliafaj ciszternájában is összegyűlnek szerves törmelékek, és a ciszterna vizébe fulladó rovarok tetemei is. Más broméliafajok levéltölcsérében is működnek a lebontást végző mikroorganizmusok.)

Élőhelyükön sok napfény, pára uralkodik, talajuk sovány. A minumum hőmérséklet 10-15 fok körül, a maximum 25 fok környékén alakul. Egyes képviselőik azonban más tengerszint feletti magasságon is előfordulnak, ezek sásos, füves területeken élnek.

A Brocchinia reducta faj a Dél-amerikai táblahegyeken a pocsolyák szélén, és a vízzel borított területekből kiemelkedő mohás-füves "szigeteken" él. Tagadhatatlan, hogy rovaremésztő növényekkel társulásalkotó fajokról beszélünk (pl. Drosera roraimae, Heliamphora fajok), melyek a rovaremésztő növényekkel egyazon környezetben fordulnak elő. Elképzelhető, hogy a jövőben majd egyértelmű bizonyítást nyer rovaremésztő képességük.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.