Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harmatfűfélék (Droseraceae), Drosophyllum (Drosophyllaceae)

2008.05.28
 DROSERACEAE (Harmatfűfélék)
 

Aldrovanda vesiculosa: Vízben élő ragadozó növény, a vízben lebeg, csak virágait bontja a vízfelszín felett. Hasonló technikával fogja zsákmányát, mint a Vénusz légycsapója (ld.: lentebb), de csapdája sokkal gyorsabb mozgásra képes. Általában savanyú vizekben él trópusi és mérsékelt éghajlat alatt. A vizek, melyekben előfordul ásványi anyagokban szegények, viszont szerves anyagokban gazdagok. Olyan lápokban, tavakban láthatjuk, ahol a víz általában sötétbarna, és könnyen felmelegszik.

 

Drosera (több, mint 100 faj): Nagyon sokféle élőhelyen élnek: a mérsékelt égöviek általában mocsarakban és élő tőzegmohás (Sphagnum) lápokban fordulnak elő, általában tűző napon, bőséges vízellátás mellett, télen legtöbbször hóval borítva. A trópusi fajok is sokféle élőhelyen fordulnak elő (esőerdők, trópusi mocsarak...), de általában napos, jó vízellátottságú helyeken. Talajuk sokszor igen savas. Különleges csoport a törpeharmatfüvek csoportja, mely időszakosan kiszáradó majd levélrügyekről szaporodó fajokból áll. A másik érdekes csapat a gumós harmatfüveké, melyek a száraz évszak túlélésére föld alatti gumóikba (tápanyag-, és vízraktár) húzódnak vissza. A különleges, és ritka, ún. "Petiolaris" harmatfüvek Ausztrália botanikai ékkövei: kecsesek, elegánsak, ritkák (és elég drágák is). A Quennsland-i harmatfüvek (Drosera adelae, D. prolifera, D. schizandra) viszont nyirkos, félárnyékos helyeket kedvelő, páraigényes esőerdei növények.

 

Dionaea muscipula (Vénusz légycsapója) (1 faj): Észak-Amerikában élő télálló harmatfűféle, mely az egyik legismertebb ragadozó növény. Csapdává módosult, szájszerű levelei összecsukásával fogja el zsákmányát. Savanyú kémhatású lápok növénye, a tengerparti régiókban (É-, és Dél-Karolina). Nyáron a hőmérsékleti maximuma 30 Celsius fok körül alakul, télen enyhébb fagyok is érik a növényt. Leginkább a lápok szélén fordul elő, a tartós vízborítású területeket kerüli.

 

DROSOPHYLLACEAE

 

Drosophyllum lusitanicum (portugál harmatfű, légyragasztó, enyvecske): A harmatfüvekhez hasonló fizimiskájú növény, mely felnőtt korában közel 20-30 cm-es ragacsos leveleivel fogja zsákmányait. Korábban a harmatfűfélékhez sorolták, de a molekuláris módszerekkel történő rokonság-meghatározás indokolttá tette a külön nemzetségbe kerülését. Portugáliában, Marokkóban él száraz, sziklás, napégette törmeléklejtőkön (ugyanakkor közel az óceánhoz), pionír fajként. A nyári nappalok forróak és szárazak, ám éjjel az óceán felől érkező ködpára felüdíti őket. Télen hűvös, csapadékos az időjárás.

 

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.