Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roridula

2008.06.07

Roridulaceae:

Az afrikai eredetű nemzetségbe két fajt sorolnak, a Roridula dentata-t, és a Roridula gorgonias-t. Hegyvidéki területeken, mocsaras élőhelyeken találkozhatunk velük.

A nemzetség két faja a rovaremésztő növények rovarfogási technikájához való adaptálódást mutat, ám saját maguk nem képesek megemészteni az elfogott rovarok testét (nem termelnek emésztőenzimeket). A leveleiken, a mirigyszőrök között csapdába esett zsákmányukat egy poloskafaj (Pameridea roridulae) elfogyasztja, majd székletével trágyázza a leveleket. Ez egy mutualista (más néven szimbiotikus) együttélés, melyből mindkét fajnak előnye származik - a rovar számára a biztos élelem, a növény számára pedig a "lombtrágya". Én a Roridula nemzetséget nem tartom valódi rovaremésztő növényeknek, legfeljebb a rovaremésztővé válás utján járó fajoknak. Sok más növény is (pl. petuniák) ragacsos szőröket fejleszt szárán és levelén, melyeken rengeteg rovar pusztul el, mégsem soroljuk a rovaremésztők közé.

Élőhelyükön a minumum hőmérséklet 5-8 fok körül alakul, a maximum pedig 30 fok körül. Nagyon fényes, napsütötte helyeken él, olyan mocsaras, lápos területeken, ahol állandó a nedvesség.

A növény tartásával kapcsolatban nincsen tapasztalatom, mindazonáltal én rendkívül fényes, napsütötte, jól szellőző (nyáron a szabadban), ugyanakkor párás levegőjű helyen tartanám.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.