Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sarracenia fajok, alfajok, változatok

2009.06.20

A kürtvirágfélék (Sarraceniaceae) családjába jelenleg 8 faj, és ezek alfajai, változatai és formái tartoznak. A rendszerezés itt sem örök érvényű, jól mutatja ezt, hogy kb. 100 évvel ezelőtt még 9 fajt soroltak ide.

 

Sarracenia alata (Alabama, Missouri, Texas): angol neve "pale pitcher plant", halvány kürtvirág-ot jelent, mellyel utalnak a virág halvány színére, és talán a tölcsér viszonylagos dísztelenségére is. 60-120 cm-es magasságot elérő növény, karcsú, gesztenyebarna erezetet mutató levéltölcsérekkel. Tartása nem okoz különösebb gondot, mindössze néhány, az alapfajtól eltérő formája igényesebb kissé. Ezüstös piheszőröket viselő változatát (Sarracenia alata var. pubescens) ritkán lehet beszerezni, és tartása sem problémamentes. A pirosas-barnás tölcséreket nevelő tipusai valamivel kisebbek, mint az alapfaj, mindössze 50-70 cm-es magasságot érnek el. Virágszíne a törtfehértől a sárgáig változik, ám általában a halvány krémszín a leggyakrabban előforduló virágszineződés.

Sarracenia flava (Alabama, Florida, Virginia, É-, és Dél-Karolina): sárga kürtvirág ("Yellow pitcher plant") néven emlegetik, a latin "flava" fajnév is ezt jelenti. Rendkívül mutatós növény, melynek jelenleg 6 elismert változata van: Sarracenia flava var. flava (sárga tölcsér, piros erezettel a torokban, és a fedőn - ezt tekintik alapfajnak), Sarracenia flava var. atropurpurea (sötétbordó tölcsérű változat), Sarracenia flava var. cuprea (rézszín a tölcsér fedelén, és a tölcsér felső kétharmadában), Sarracenia flava var. maxima (teljesen zöld, karcsú tölcsérű változat), Sarracenia flava var. ornata (erősen erezett tölcsérekkel), Sarracenia flava var. rubricorpora ("pirostestű" változat), Sarracenia flava var. rugelii (citromsárga tölcsérek, kizárólag a fedőtartó képleten figyelhető meg határozott piros mintázat). A sárga kürtvirág, és változatai nem tartoznak a bonyolult tartású kürtvirágok közé, és növekedési ütemük is viszonylag gyorsnak mondható. Virágaik általában  intenzív citromsárga színűek, illatuk kellemes.

Sarracenia leucophylla (USA, Florida): fehérlevelű kürtvirág. Rendkívül mutatós, nagytermetű faj. Növekedési ciklusa kétütemű: tavasszal hoz viszonylag kevés húsevő levelet, nyáron ún. phillódiákat, majd ősztől növeszti a legszebb és legnagyobb ragadozó leveleit. Ez az éjszakai lehűléssel állhat összefüggésben, mely serkenti a növény levélnövekedését. Virágszíne sötétpiros, ám létezik sárga virágú változata is. Szőrös levelű változatán kívül (Sarracenia leucophylla var. pubescens), még 2 le nem írt változatát fedezték fel a közelmúltban. Számos vadon élő színvariációja is ismert (piros, pink, bordó árnyalatok), nem is beszélve a rengeteg szelektált színváltozatról.

Sarracenia minor (É-, és Dél-Florida (Okeechobee-tó), É-Karolina, Okefenokee-mocsárvidék), kis kürtvirág. A felfelé álló tölcsérű fajok közül a legkisebb termetű, az alapfaj magassága nem haladja meg a 30-35 cm-t (az ennél nagyobb méretű, alapfajként propagált növények a faj "Giant" (óriás) tipusai). Levelein a bejárattal szemben fehér, levegővel felfújódott, klorofillhiányos sejtcsoportok vannak, melyek a zsákmány megtévesztésére szolgálnak. A tölcsér fedele tökéletesen ráhajlik a szájra, melybe így nem kerülhet eső. Óriás termetű változata (Sarracenia minor var. okefenokeensis) igen kedvelt növény, az alapfaj méretének kétszeresére nő meg általában. Virágai intenzív krémsárgák, citromsárga árnyalattal.

Sarracenia oreophila (Alabama és É-Karolina hegyvidékei). Hegyi kürtvirág, (oros=hegy +philos=barát). Sokáig a sárga kürtvirág egyk változatának tartották (Sarracenia flava var. oreophila), ám bebizonyosodott, hogy különálló fajról van szó. Fokozottan veszélyeztetett növény, a washingtoni egyezmény (CITES) I -es kategóriájába sorolt faj. Tölcsérei aránylag dísztelenek, gesztenyebarna, vagy piros erezettel. Virágai szép sárga színűek, aránylag kis mérettel. Igen jellemző rá, hogy a nyáron kiszáradó hegyvidékeken leállítja a húsevő levelek fejlesztését, helyettük ún. phillódiákat növeszt, melyek nem húsevő, de fotoszintetizáló levelek. Tartása ezért némiképp különbözik a többi kürtvirágétól, kevésbé nedvesen tartsuk, ne kapjon annyi nedvességet, mint pl. a bíbor kürtvirág (S. purpurea).

Sarracenia psittacina (USA tengerparti régiók, Florida) papagáj kürtvirág ("parrot pitcher plant"). Egyedülálló, heverő rozettát képező kürtvirágfaj, melynek tölcséreiben speciális szőrök tartják vissza a zsákmányállatokat. Jellemzően részleges vízborítású területeken él, ezért évente néhány alkalommal teljes vízborítás alá kerül. Ritkán virágzik kultúrában, virágszine erős narancsos-bordó. Hajlamos a sarjképzésre, ám levelei elég bonyolulttá teszik tövének szétosztását. Teljesen zöld formáját (Sarracenia psittacina f. heterophylla) természetes alaknak tartják, viszont annak nagyobb a valószínűsége, hogy mesterséges körülmények között keletkezett mutáns formájával van dolgunk. Tartása nem különösebben bonyolult, de tavasszal 1-2 hétre érdemes egy vödör esővízbe állítva, elárasztva tartani.

Sarracenia purpurea (Kanadától a Mexikói öbölig) bíbor kürtvirág ("purple pitcher plant"). Rendkívül elterjedt, közkedvelt, és könnyen tartható növény. Ezalól a teljesen zöld formája a kivétel, ugyanis az sok türelmet igényel gondozójától. Félig heverő, nyitott szájú tölcséreket nevel, melyek gyűjtik az esővizet, ebben különbözik minden más kürtvirágfajtól. Északi alfaja (Sarracenia purpurea ssp. purpurea) igen jó hidegtűrésű, sötétbordó, aránylag karcsú tölcsérekkel rendelkezik. Az északi alfaj teljesen zöld formája (Sarracenia purpurea ssp. purpurea f. heterophylla) igen lassú növekedéső, dísztelen növény, virága halványsárga. A bíbor kürtvirág déli alfaja (Sarracenia purpurea ssp. venosa) hasasabb, kívülről szőrös tölcséreket hoz, mint az északi. A déli alfaj halványrózsaszínű változata (Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii) "Sarracenia rosea" néven, önálló fajként is emlegetett növény. Könnyen tartható, mutatós növények.

Sarracenia rubra (Mississippi, Alabama, Florida, Virginia, D-Karolina) vörös kürtvirág, vagy angolul édes kürtvirág ("sweet pitcher plant"). A minorhoz hasonló magasságú az alapfaj (rubra), ám alfajai már eltérő magasságot mutatnak kifejlett egyedeik tekintetében. A Sarracenia rubra halványzöld-sárga-rózsaszínes alapon gesztenyebarna erezettel díszített, vékony tölcsérű növény. Virágai sötétbordók, rendkívül kellemes ibolyaillatúak. Alfajai: Sarracenia rubra ssp. gulfensis - igen szép, robosztus növény, rendkívül hangsúlyos bordó erezettel, melytől a tölcsér egyöntetű bordó színűnek látszik, de genetikai értelemben nem az. Magassága 35-45 cm, tölcsérei nagyon stabilak. Zöld formája (f. heterophylla) ritka, értékes növény, virágszíne is zöldessárga. Sarracenia rubra ssp. alabamensis (CITES I) - Alabamában élő alfaj, mely szép citromsárga alapszínnel, és ritka, de mégis mutatós barna erezettséggel rendelkezik. Virága pirosas árnyálatú, magas száron. A tölcsér fedele rendkívül hosszú, a fedélszél pedig szembetűnően hullámos. Sarracenia rubra ssp. jonesii (CITES I) - újra és újra előkerül a jonesii esetében, hogy külnálló faj-e vagy a rubra egyik alfaja. Jelenleg az utóbbi álláspontot fogadják el hivatalosan, ám elég sok bélyeg különbözteti meg ezt a növényt a többi rubra alfajtól. A jonesii jóval magasabb, mint a rubrák (kb. 60 cm), virágszíne nagyon sötét bíbor, a tölcsérek fedele sosem hullámos. Fejlődése is különbözik a többi rubrától, ugyanis a jonesii alfaj is hegyvidéki növény (hasonlóan a S. oreophila-hoz). Ezeken felül a tölcsérei szájánál mindig megfigyelhető egy határozott kiöblösödés. Sarracenia rubra ssp. wherryi - aránylag ritka alfaj, melynek rendkívül szép, kompakt, és - intenzív napsütés esetén - rózsaszínes árnyalatú csapdalevelei vannak.

Az összes (kivéve az I-es kategóriába sorolt) Sarracenia és hibridjeik is a washingtoni egyezmény II-es kategóriájába tartoznak.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

"etetés"

(Dia, 2013.04.06 10:10)

mivel kell etetni ezeket a virágokat, ha nincsenek nagy mennyiségben rovaraink és ezeket hol lehet kapni?

Re: "etetés"

(Kata, 2013.04.06 11:32)

Én állatkereskedésekben veszek neki hangyát meg legyet és egész szépen növekszik.

Sárszentmihály

(Hajdu Virág, 2011.08.27 18:36)

Kedves .....(sajnos nem tudom a nevét)
Érdeklődnék, hogy ezeknek a virágoknak milyen lehet az illatuk? büdösek? és nem tudna segíteni, hogy esetleg Vénusz légycsapója magot hol tudnék beszerezni????
köszönettel
Hajdu Virág