Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Triphyophyllum peltatum

2008.06.05

Triphyophyllum:

A növény Sierra Leone-ban és Libériában él Afrikában, trópusi esőerdei klíma alatt. 1927-ben fedezték fel, de csak 1952-ben írták le. Rendszertanilag a Dioncophyllaceae családba tartozik.

Sokáig csak feltételezték róla, hogy rovaremésztő, de ezt csak az 1970-es évek vizsgálatai bizonyították be. Liánszerű növény, több méteres hosszt ér el, fákra és nagyobb bokrokra kapaszkodik fel. Életciklusa több részre tagológik. Csak egy rövid ideig ragadozó: fiatal kora végén fonálszerű, ragadós mirigycseppeket viselő leveleket fejleszt (ragadozó levelei ránézésre hasonlítanak a Drosophyllum lusitanicum leveleire), mellyel elfogja és megemészti a rovarokat, majd ezután kapaszkodni kezd. Ez valószínűleg a liánnövekedés megkezdéséhez nélkülözhetetlen tápelemigénnyel függ össze. Későbbi életében a ragadozó életforma ezután már nem fordul elő.

A növény magángyűjteményekben gyakorlatilag nem látható, jelenleg csak 3 botanikus kert tartja: Abidjan (Afrika), Bonn és Würzburg (Németország).

Gondozása nagy körültekintést igényel, valószínűleg 20 Celsius fok alatt nem tartható sikeresen. Élőhelyéből adódóan kiegyenlített körülményeket: állandóan párás levegőt, és nem túl erős napsütést igényel.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.