Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Drosophyllum lusitanicum

2008.06.05

Drosophyllum tartásához:

Azon kevés ragadozó növények egyike, mely száraz, sziklás élőhelyeken fordul elő. Termesztésénél ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Talaja ennek megfelelően aránylag laza, sok ásványi anyagot tartalmazzon. Megfelelő közeg a 40% savanyú tőzeg, 30% kvarchomok (vagy többször átmosott (!!!) bazalt), 10% perlit, 20% lehullott száraz fenyőtű keveréke. A növény magjait vetjük ebbe a közegbe, ugyanis az átültetést nem tűri, dugványai pedig nem gyökeresednek (még laboratóriumi körülmények között sem). Ne vessünk egy edénybe sok magot, mert nem lehet pikírozni (pikírozás = a magoncok egyesével történő szétültetése fiatal korukban), másrészt pedig felnőttkori méretüknél fogva igen szűkösen férnének el. A magok semmiféle előkezelést nem igényelnek. Használjunk mély cserepet (legalább 20cm), mert rendkívül robosztus főgyökere mélyre hatol. Az edény alján feltétlenül sok vízelvezető nyílás legyen (ha kevés van az edény alján, lyukasszunk rá többet is) ! Lehet agyagcserépben is nevelni, nálam azonban a műanyag edény sokkal jobban bevált. A talajkeverékbe április közepén-végén vetjük a magokat, egy cserépbe egy darabot. A magot kb. 2 mm vastagon takarjuk. A vetést a szabadban hagyjuk. A kelés kb. 2-6 hét után kezdődik. A talajt a kelésig mérsékelten nedvesen, csak nyirkosan, napfényes helyen tartjuk. A kelés után, ha a növények már elérték a kb. 15 cm-es magasságot, a növényeket fokozatosan hozzászoktatjuk a tűző naphoz. Akkor elegendő a napfény, ha növényünk levelei sárgás színűekké válnak, de fejlődése folyamatos. Direkt tűző napot kíván. Öntözése akkor esedékes, amikor már majdnem elválik a talaj a cserép szélétől. Ekkor meglocsoljuk, majd az alátétben maradt vizet kb. 1 óra elteltével - minden esetben! - kiöntjük. A pangó nedvesség napok alatt tönkreteheti. Ha rendelkezünk üvegházzal, vagy télikerttel, megpróbálkozhatunk az átteleltetésével is. Télen a lehető leginkább napsütütte, alaposan szellőztetett helyre tegyük, és csak akkor öntözzük, ha már annyira kiszáradt, hogy leveleiről eltűntek a "harmatcseppek". Ha sikerül átteleltetnünk, lehetséges, hogy virágozni fog márc.-jún. között. A virágokat beporozhatjuk, de mesterséges beporzás nélkül is érlel magot (nálam legalábbis ez történik évek óta). Hőmérsékletigénye: tavasztól őszig kb. 20-45 Celsius fok, télen kb. 5-15 Celsius fok.

A növény - főként nyáron - erőteljes mézillatot áraszt. Ezt már kb. 1 méterről érezni lehet. Ez természetes jelenség, a rovarokat így (is) csalogatja. Minél inkább napsütötte helyen tudjuk tartani, a mézillat annál intezívebbé válik.

Szaporítása magjai elvetésével történik, a fentebb leírt módon.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.