Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szivárványnövény (Byblis)

2008.06.03

Byblis tartásához:

Ezek sem kezdőknek való növények. Aránylag még mindig nehéz hozzájutni. Ha mindenképp tartani szeretnénk, érdemes magot beszerezni, majd azt elvetni, és felkészülni a legrosszabbra, a vége úgyis sírás lesz.... :). A fiatalon hozzánk került, cserepes növénnyel is sok gond lesz a későbbiekben. Viszont ha nálunk kel ki, sokkal jobban tud alkalmazkodni a körülményekhez. Élőhelyük talaja igen nagy arányban tartalmaz kvarchomokot. Én is kvarchomokos tőzegbe (1:1) ültettem, tönkre is ment. Tartottam az üvegházban, tönkrement. Tartottam nyáron a szabadban is, ott is tönkrement. Úgyhogy most nem tartok. :) Ha legközelebb mégis Byblisre vetemednék, kipróbálnám az élő Sphagnumba ültetést. (megj.: azóta már kipróbáltam, 1 hetet bírt... no comment... :))) ) Egyébként napsütéses helyet, és több óra közvetlen napsütést kívánnak. Kedvelik a nedvességet, de a Byblis aquatica kivételével egyik fajukat sem célszerű folyamatosan vízbe állítva nevelni. Tavasztól őszig állítólag 20-35 fok megfelelő a számára, nálam az üvegházban 35 fok körüli hőmérsékleten napok alatt vége lett. A szabadban sem tetszett neki a hőfok. Azt mondják, sok friss levegőre van szüksége. Télen - állítólag - +10-15 fok körüli hőmérséklet, és mérsékelt nedvesség megfelelő a számára.

Szaporítása magvetéssel a leginkább célravezető. A magokat ez esetben sem takarjuk, hanem csak a talaj (én már nem tudom, milyen a megfelelő talaj...) felszínére szórjuk, és a talajt nedvesen tartjuk. Én több esetben is alkalmanként 50-100 magot vetettem (frissek voltak!), ezekből fajonként 1-2 db kelt ki, és 1 fejlődött tovább néhány hétig, majd az is elpusztult. Remélem, ez a rendkívül motiváló írásom sokaknak kedvet csinált a Byblishez. :) Akinek sikerül 7 hónapnál tovább egészségesen életben tartani, netán virágoztatni, kérem, hogy keressen meg, meghívom egy kávéra :))).

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.