Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kobraliliom (Darlingtonia californica)

2008.06.02

Darlingtonia tartásához:

Óriási türelmet és kitartást igényel gondozója részéről. Gyönyörű és értékes faj, ámde rengeteg kudarc forrása is. Elég speciális klímát igénylő növény, jóval igényesebb, mint a Sarraceniák. Talaja közepesen savas kémhatású, laza, levegős, bomlástermékektől mentes legyen. Én az alábbi keveréket használom: 50% savanyú tőzeg, 25% perlit, 25% kvarchomok, a talaj tetejét pedig élő tőzegmohával (Sphagnum) takarom. Ültethető csak élő tőzegmohába is. Átültetése a téli nyugalmi időszak alatt (dec. - febr.) történjen. A növekedése közben átültetett kobraliliom nagy valószínűséggel elpusztul. Föld alatti indákat fejleszt, ezért széles edénybe ültessük. Én csak a Darlingtonia esetében használok égetett agyagcserepet, egy növényhez kettőt. A növény cserepét egy több cm-rel nagyobb agyagcserépbe teszem, majd a két cserép közötti helyet élő Sphagnummal (tőzeg is megfelelő erre) töltöm ki. A két cserép között - a Sphagnummal való kibélelés előtt - legalább annyi hely legyen minden oldalon, hogy két egymáshoz szorított ujjunkat kényelmesen a cserepek közé tudjuk dugni. Ez a módszer biztosítja azt, hogy a talaj aránylag folyamatosan hűvös maradjon. Az egész vegetációs időszak alatt hűtött esővízzel (kb. 2-6 Celsius fokos) öntözöm - mindig késő este ! -, talaját sosem hagyom teljesen kiszáradni. (Fontos: havonta 1-2 alkalommal úgy öntözzük, hogy átmossa az öntözővíz a talaját - tehát a cserépből kifolyó vizet ne hagyjuk az alátétben. Addig öntözzük, amíg teljesen tiszta víz nem folyik ki a nevelőedényből. Ez a megoldás kimossa a talaj bomlástermékeit a gyökerek közül, így a föld felüdül.) Fényes helyet, napi több órás napsütést szeret, de a délutáni perzselő napfény tönkreteheti. Nyáron 20- (max.)30, télen 0-10 fokon tartsuk, az idős, erős példányok 0 foknál valamivel alacsonyabb hőmérsékletet is elviselnek. Eléggé páraigényes növény, ezért cserepét tegyük egy jókora, széles cserépalátétbe, és ebben nyáron tartsunk állandóan esővizet. Gyakran permetezzük esővízzel (a permetezésre szánt vizet nem kell lehűteni), legalább 2-3 naponta. Enyhe légmozgás sokat segít a növény egészségének megőrzésében. Télen a lehető leghosszabb hideg nyugalmi időt (min. 3 hónap) biztosítsunk növényünknek. Ilyenkor csak nyirkosan tartsuk, fényes helyen, gyakori szellőztetés mellett. Nyáron célszerű a szabadban tartani, félárnyékos helyen, ugyanis az éjszakai lehűlés sokat segít a növény életben tartásában.

Szaporítása történhet magvetéssel, vagy az indáin kifejlődő új növényei leválasztásával. A magvetés rendkívül macerás folyamat, a Sarraceniáknál leírtak szerint végezzük, azzal a különbséggel, hogy a magokat vetés előtt esővízzel átitatott vattába csavarva 2-3 napig nedvesítjük (ugyanis rendkívüli módon víztaszítóak, ezért ha csak egyszerűen a vízbe tesszük őket, úsznak a víz színén, és abszolút nem vesznek fel nedvességet). Az indákról történő szaporítás jóval egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb. Azokat a növényeket válasszuk le az indák végéről (a szaporítványon maradjon néhány cm-es inda !), melyek feleakkorák, mint az anyanövény. Az új kis növénykéket kizárólag télen válasszuk le, ugyanis a növény a nyári gyökérbolygatást nagyon rosszul tűri, jó eséllyel belepusztulhat.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.