Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula)

2008.05.29

Dionaea muscipula tartásához:

Télálló növény, amennyiben már legalább 2-3 éves. Az egy éves magoncok fagyos helyen történő teleltetése igen kockázatos. Minél öregebb és erősebb egy vénusz, annál jobban bírja a téli fagyot (én azt javaslom, hogy  -5 Celsius foknál hidegebbet a különösen robosztus öreg tövek se kapjanak hosszabb ideig). Savanyú kémhatású tőzegbe ültessük, melyhez keverhetünk kb. 20-50% kvarchomokot is. (Nálam a vénuszok talajába kevert perlit nem tetszett a növényeimnek.) Én minden évben kora tavasszal - a Sarraceniákkal együtt - átültetem valamennyi vénuszomat is. Szintén igényli a hideg téli nyugalmi időszakot (kb. (-5)0 - 10 Celsius fok). A meleg helyen teleltetett vénuszok legyengülnek, fogékonyabbakká válnak a betegségekre és a kártevőkre. Hasonló módon célszerű teleltetni őket, mint a Sarraceniákat. Nyáron minél több közvetlen napsütést kívánnak optimális fejlődésükhöz, bár az enyhe árnyék - különösen kánikula idején - nem károsítja növényeinket, legfeljebb színeik kissé fakóbbak lesznek. Fontos, hogy lehetőleg ne tartsuk 28-30 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten. Szintén érdemes odafigyelni a (télen-nyáron egyaránt) sok friss levegőre, mely a gombás fertőzések kialakulásának kockázatát csökkenti. Nem sértjük meg növényünket, ha heti egy-két alkalommal esővízzel permetezzük. Öntözéséhez lágy vizet (eső-, vagy desztillált víz) használjunk: télen csak nyirkosan tartsuk, nyáron folyamatosan tocsogósan nedves lehet a földje. A csapdákat feleslegesen ne ingereljük (ugyanis 2-5 összecsukódás után a csapda működésképtelenné válik), és ne etessük a növényt. (Pláne ne adjunk neki párizsit, szalámit, sonkát és egyéb "nyalánkságokat" ! A felvágottakban található adalékok és tartósítószerek károsíthatják a növényt.) Ha nem jut rovarhoz hosszabb ideig, akkor sem lesz semmi baja.

Szaporítása történhet magvetéssel (hosszadalmasabb), tőosztással, levéldugványozással. A magokat ugyanúgy vetjük és gondozzuk, mint a Sarraceniák magvetését. A tőosztást csak akkor célszerű elvégezni, ha a tő már közel azonos méretű több növénykéből áll (ha jól érzi magát, előbb-utóbb megsokszorozódik a növény töve). Ujjaink közé fogva, a lemosott gyökerű növényt annyi felé szedjük, ahány felé könnyen engedi magát, és nem annyifelé amennyit mi akarunk. Ha levéldugványozással szeretnénk szaporítani, akkor letépünk néhány egészséges levelet a növényről, oly módon, hogy a levél fehér, alapi része is a levélen maradjon (ezért célszerű az átültetéskor elvégezni ezt a műveletet). Ezután a letépett levél fehér alapját kb. 2-3 cm mélyen vizes tőzegbe dugjuk, és ujjainkal enyhén tömörítjük körülötte a tőzeget. Alaposan belocsoljuk, majd lefóliázva (pl. folpack) szórt fényes/félárnyékos helyen gondozzuk, kerülve a talaj kiszáradását. Néhány hét elteltével várható az új kis növény megjelenése.

A növény kertészeti változatai (pl.: Big Mouth, Cross Teeth, Fast, Dentata, Spider,...stb.) valamivel életerősebbek, mint az alapfaj. Különösen a "Giant" fajtanevű növények életerősek. Ezek a változatok több esetben is az alapfaj méreteinek két-, háromszorosára is fejlődhetnek. Gondozásuk általában kevesebb fejtörést okoz, külsejük is sokkal szebb lehet mint a vadon élő Vénusz légycsapójáé.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

peneszes magok

(csino, 2012.11.02 11:58)

en 1 hete vetettem el a magokat...kb10et ebbol 4 ki is csirazott,egyet megfogott a penesz...mit tegyek?lesz valami bajuk?most levettem a foliat a csereprol,remelem nem lesz veluk semmi gond...

matyi2004@gmail.com

(MathiaS, 2010.12.12 14:48)

Sziasztok!
Nekem nyáron egy fóliában voltak húsevő növények (légycsapó, Sarracenia, Drosera, kancsóka, stb... Télre csináltam egy akváriumot 240 literes alulra agyaggolyók perlittel, rá 8-1O cm vastagon tőzeg. egy 18W os floura fénycsővel világítom, és elég meleg van az akváriumban 25-26 Celsius.
A növényeim pl a Sarracenia-m teljesen elhervadt, a vénusz légycsapó 3 növényem pedig apró leveleket hoz, és a végén nagyon nagyon kicsi (kb 2-3 mm) nagyságú csapókat hoz, de mintha egyre roszabbul néznének ki. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tegyek, mert ha párásítok, akkor a penész támad meg, ha szellőztetek, akkor nem kristályosak a drosera-k és dögledeznek... Valaki tudna megoldást erre a problémámra? Szedjem ki és tegyem 5 Celzius-ra most december végefele a teleltetés miatt??

Re: matyi2004@gmail.com

(Heni, 2012.05.03 19:52)

Elég későn írok, de hátha valaki másnak hasznos lesz. A légycsapót teleltetni kell 5-10 fokon. Ha nem elpusztul. A téli 25-26 fok kész gyilkosság.

nem akarom elmondani 5

(átlagos növénytartó, 2010.06.27 11:03)

nekem nagyon sokat segített ez az oldal, köszönöm