Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harmatfüvek (Drosera)

2008.05.30

Drosera fajok tartásához:

Sokféle csoportra osztható népes nemzetség. A mérsékelt és hideg éghajlat alatt élő fajok (pl. Drosera rotundifolia, D. anglica, D. linearis - problémás!, D. intermedia,...stb.) egész évben a szabadban (vagy fűtetlen fóliában) tarthatók napos helyen. Talajuknak megfelelő a savanyú tőzeg, esetleg kiegészítve kvarchomokkal. Sokuk jól érzi magát élő tőzegmohában (Sphagnum) is. Folyamatos nedvességet (esővíz vagy deszt.víz), sok fényt, friss levegőt, és nem túl magas (max. 35-40 fok) hőmérsékletet kívánnak. Az élő tőzegmohába ültetett télálló növények a tőzegmoha védő és fertőtlenítő hatása miatt általában sikeresebben kitelelnek, kevésbé károsítja őket a keményebb fagy. A temperált hideg klímát igénylő fajok (pl. Drosera arcturi - problémás!, D. stenopetala- problémás!, D. regia, D. filiformis, D. binata és változatai,...stb.) lehetőleg ne találkozzanak faggyal, télen 2-5 fok között tartsuk őket. A Drosera filiformis téli rügye sajnos nagyon kényes, a túl nedves talajban elpenészedik, ezért télen épp'csak nyirkos legyen a földje. Sokat segít rajta, ha élő tőzegmohába ültetjük. A nyári tartásuk azonos a fenti Droserákéval. Szintén lágy vizet kívánnak. A temperált klímaigényű fajok közé tartozik igen sok Drosera: a D. capensisek, D. aliciae, D. admirabilis, D. venusta, D. felix, a teljes törpedrosera-szekció, a gumós harmatfüvek is, stb.. Ezek a növények savanyú tőzegbe ültetve, fényes helyen tarthatóak, télen min. 10, nyáron max. 35-40 fokon, nyáron bőséges, télen kevesebb locsolás (eső-, vagy deszt.víz) mellett. A törpe-, és gumós fajok esetében célszerű 1:1 arányban kvarchomokkal összekeverni a tőzeget. A törpedroserákat télen kevésbé locsoljuk, mint nyáron. Télen, a növény rozettájának közepén megjelenő levélrügyeikkel jól és könnyen szaporíthatóak. A rügyeket óvatosan leszedjük a növényről, és nedves tőzeg felszínére szórjuk. A gumós fajok életciklusa két részre tagolódik: a nyugalmi szakaszra (ilyenkor teljesen száraz talajban tartjuk őket, legalább 10-15 fokon), és a növekedési szakaszra (ekkor a lehető legfényesebb, 20-25 fokos helyen neveljük őket folyamatos öntözés mellett). A trópusi harmatfüvek egész évben 15 Celsius fok feletti hőmérsékletet, állandóan nedves talajt, sok fényt és párát kívánnak, rendszeres légcsere mellett. A Drosera adelae, D. prolifera, és D. schizandra tartása közel azonos, félárnyékot, sok párát, laza, savanyú ültetési anyagot kívánnak. Tapasztaltabbaknak való fajok. Rendkívül szépek lesznek élő tőzegmohába ültetve. Az ún. "petiolaris" harmatfüvek folyamatos meleget (min. 14-16 fok), sok fényt, kvarchomokkal kevert tőzeget (vagy élő tőzegmohát), rendszeres, de nem túlzó locsolást kívánnak. (A petiolaris csoport fajai inkább tapasztaltabb, haladó gyűjtőknek való növények.) Nyáron a nagy meleg gyorsan tönkreteheti őket. Ne álljanak folyamatosan vízben!

 

Szaporításuk történhet magvetéssel, levél-, és gyökérdugványozással, tőosztással, levélrügyekkel, gumós fajok esetében az új kis gumók leválasztásával. A magokat egyszerűen nedves tőzeg felszínére szórjuk, takarás nélkül, majd fényes helyen gondozzuk. A télálló fajok magjai igénylik a kelést megelőző hideget. A levél-, és gyökérdugványozás ugyanúgy történik, mint a Dionaea muscipula esetében. A levágott gyökeret vízszintesen a talajra fektetjük, majd 1-1,5 cm vastagon tőzeggel takarjuk, belocsoljuk és fényes helyen tartjuk. Néhány hét múlva kibújnak az új kis növénykék. A tőosztás kissé kényes művelet, csak az erős tövek esetében javaslom. Ugyanúgy történik, mint a Dionaea muscipula esetében. A törpedroserák levélrügyeit nedves tőzegre szórjuk, majd fényes helyen gondozzuk, folyamatos nedvesség mellett. A gumós fajok új gumói a nyugalmi időszak kezdetekor végzett átültetéskor választhatóak le az anyanövényről. A gumókat tőzeg és kvarchomok 1:1 arányú keverékébe, kb. 2 cm mélyre ültetjük, szemükkel felfelé. A gúmó szeme az a pont, ahonnan a már elpusztult föld feletti szár elindult: ez pici, kör alakú kitüremkedésként látható a gumón. Sajnos nem mindig egyszerű felfedezni, nem árt, ha nagyítót használunk hozzá.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.