Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dugóhúzónövény (Genlisea)

2008.06.05

Genliseák tartásához:

Trópusi növények, ez a tény alapvetően meghatározza tartásuk körülményeit. Talajnak megfelelő a savanyú tőzeg önmagában, vagy 20-50% kvarchomokkal kiegészítve. Én kipróbáltam a tartásukat élő Sphagnumban, nem igazán tetszett nekik. Úgy tapasztaltam, hogy a perlittel  kevert talajt sem kedvelik. Állandó, kiegyenlített nedvességet, és sok fényt (de nem tűző napot!) kívánnak. A kiegyenlített nedvesség alatt a következőt értem: tavasztól őszig folyamatosan esővízben tartjuk a növény cserepét, télen pedig állandóan nedvesen. Egész évben tarthatóak (min.)15 - (max.) 35-40 fok közötti hőmérsékleten. Mivel többségük vízi életmódot folytat, időszakosan - langyos - esővízbe állíthatjuk cserepüket. Annyi vízbe tegyük a nevelőedényét, hogy a cserép magasságáig érjen. Ez azért is előnyös, mert átmosódik a talaj, ezzel együtt a felhalmozódó tápanyagok is távoznak belőle (ezt csak nyáron csináljuk). Tartása tulajdonképpen nem bonyolult, csupán egy-két alapvető igényét kell kielégíteni. Ahol a trópusi rencék (pl. Utricularia reniformis) jól érzik magukat, valószínűleg ott jó lesz a Genliseának is.

Én eddig csak tőosztással szaporítottam. Ezt a műveletet úgy csinálom, hogy kiütöm a cserépből a földlabdát, majd úgy osztom szét a töveket, hogy mindegyik kis levélcsokorhoz tartozzon több fehér ragadozó levél is. (A Genlisea talajában lévő fehér nyúlványok nem gyökerek, hanem a növény talajba hatoló ragadozó levelei.) A szétosztott töveket egyesével cserepekbe teszem, és tőzeget rakok köréjük, melyet csak enyhe nyomással tömörítek. Ezután alaposan beöntözöm, és vízbe állítom, majd a fentebb leírtak szerint gondozom tovább.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.