Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hasznos kellékek

2008.07.31

Hasznos kellékek a növények tartásához:

A rovaremésztő növények tartásához néhány alapvető talaj, kiegészítő, stb. szükséges. Ezek legtöbbször nem jelentenek őrülten drága dolgokat, viszont - általában - sok utanájárást igényelhetnek. Szeretném megkönnyíteni azok dolgát, akik csak most kezdenek el foglalkozni a rovaremésztő növényekkel.

Talaj: általában savanyú (pH 3-6) kémhatású tőzeg: Novobalt, Hansági kertészeti tőzeg (ez utóbbi nem annyira jó, de végszükség esetén megteszi). Ezek a legtöbb virágüzletben, gazdaboltban és faiskolában, de főként áruházak kertészeti osztályán, és kifejezetten kertészeti profillal rendelkező kereskedésekben beszerezhetőek. Esővízzel nedvesítve használjuk fel.

Talaj-kiegészítők: kvarchomok: a legtöbb rovarfogó kedveli, ha talajához keverünk belőle. Uszoda-, és vízszűrés-technikával foglalkozó kereskedésekben beszerezhető, "kvarc-szűrőhomok" néven. (Nagyon nehéz anyag... :) ) Kertészeti perlit: fehér, rendkívül könnyű, talajlazító anyag. Én csak a Nepenthesekhez (kancsókák) ajánlom. Általában rendelésre virágboltokban, gazdaboltokban is beszerezhető. Vermikulit: arany-réz színű ásvány, a Pinguiculák (hízóka) és Nepenthesek (kancsókák) talajához keverhető. Egyre nehezebben beszerezhető, a vermikulitpor ugyanis belélegezve egészségkárosító hatású. Zúzott polisztirol (hungarocell) hab: ugyanazt tudja, mint a perlit, de szinte bárhol, ingyen beszerezhető. Mészkőzúzalék: néhány növény (főként hízókák [Pinguicula]) talajához keverhető.

Az alábbi kiegészítők élő anyagokból származnak, ezért a kártevőkre nagyon oda kell figyelni. Célszerű gőzöléssel vagy főzéssel sterilizálni ezeket.

Apróra zúzott fenyőkéreg: igen jó hatással van az epifiton (fán lakó) rencékre (Utricularia) illetve a kancsókákra (Nepenthes). A talajt levegőssé teszi és kémhatását - bomlása következtében - a savas tartomány felé tolja. Száraz lehullott fenyőlomb: A Drosophyllum talajához, illetve a Nepenthesekhez is jól használható. Lazítja és savanyítja a talajt. NEPENTHESEK ESETÉBEN A SZÁRAZ FENYŐLOMBOT GŐZÖLÉSSEL VAGY FŐZÉSSEL (legalább 15 percen át) FELTÉTLENÜL STERILIZÁLJUK!

Nevelőedények: nálam a műanyagból készült edények váltak be (a kobraliliom [Darlingtonia] kivételével). Minőségétől függően hosszabb-rövidebb élettartamúak. Fontos, hogy mindig legyen az edény alján vízelvezető nyílás - lehetőleg több is. Minden edénynek legyen alátétje, hogy a növény nyári vízbeállítása megoldható legyen.

Árnyékolás: akkor szükséges, ha növényeinket olyan helyen tartjuk (pl. üvegház, D-i fekvésű terasz,...), ahol a sok közvetlen napsütés károsíthatja őket. Tökéletesen megfelel az árnyékolásra pl. az ún. rachel-háló, melyet többféle színben és szövési sűrűségben árulnak. Az árnyékolást lehetőleg minden esetben a növények felett legalább 1 m-es magasságban rögzítsük (minél magasabban van az árnyékoló - tehát minél távolabb a növényektől - annál jobb a növényeknek).  Nagyon vigyázzunk, hogy az árnyékoló ne legyen a növényekhez túl közel, mert a napsütéstől felforrósodik, és emiatt a növények károsodhatnak! A túl mély árnyékot adó árnyékolók (pl. bambusz, sötét textíliák...) nem használhatóak a rovaremésztő növények árnyékolására.

Lágy víz: a legjobb megoldás a növények öntözésére az esővíz. Ha nincs lehetőség a beszerzésére/gyűjtésére, használható desztillált víz is (az ioncserélt víz nem azonos a desztillált vízzel!) Ha fordított ozmózissal (RO) működő víztisztító készülékkel rendelkezünk, az abból származó szűrt víz is tökéletesen megfelel a növények öntözésére. (A fordított ozmózissal működő készülékek bizonyos csoportja a víz átszűrése után ásványi anyagokkal dúsítja a már megszűrt vizet (ez gyakorlatilag nagyon jó minőségű ivóvíz). Sajnos nem biztos, hogy az ásványokkal dúsított RO-víz megfelelő a rovarfogók öntözéséhez. )

Ápoláshoz használatos eszközök: metszőolló: érdemes rögtön kettőt beszerezni - egy kisebb, vékonyabb ollót a finomabb munkákhoz, és egy erősebb ollót pl. a fásodó részek levágásához. Csipesz: a laboratóriumokban, elektrotechnikában, stb. használatos, hosszú szárú csipesz nagy segítségünkre lehet. Eltávolíthatjuk vele a nehezen elérhető helyekről pl. az elszáradt, penészedő leveleket, hernyókat, stb. Kis méretű növények ültetésénél is jó szolgálatot tesz. Permetező: mérete a gyűjtemény nagyságától függ. Nélkülözhetetlen folyékony permetszerek kijattatásakor. Kis méretű ecset: aki szeretne növényeket keresztezni egymással, annak nagyon fontos beszerezni.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.