Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hidegtűrő növények teleltetése

2009.07.20

   A rovaremésztő növények közül számos fajnak szüksége van a hideg téli időszakra. Ezek a növények természetes élőhelyükön is ki vannak téve a téli hidegnek, fagynak. Esetükben a téli hideghatás nélküli tartás komoly gondokat okozhat. Ez leginkább (és leggyorsabban) a Sarraceniáknál, a Darlingtoniánál következik be. Ha folyton meleg helyen (15 Celsius fok felett) élnek, életciklusuk zavart szenved. A Sarraceniákat, a Darlingtoniát, Dionaea-t a télálló Droserákat, téltűrő Pinguiculákat feltétlenül hideg körülmények között kell teleltetnünk.

   Tapasztalataim szerint a legmegfelelőbb a téli hidegtartásra egy fűtetlen, nagyon világos, gyakran szellőztetett helyiség. Ilyen lehet pl. egy fűtetlen üvegház, télikert vagy fóliasátor, illetve egy vagy több nagy üvegfelülettel rendelkező veranda. Ősszel - mikor telelni visszük az előbb említett helyiségek valamelyikébe növényeinket - a növényeket ajánlott kitenni néhány napos gyenge fagyhatásnak. Gyakorlatilag ezzel jelezzük a növénynek, hogy "tél van". A teleltetőt alaposan takarítsuk ki (fertőtlenítőszer is ajánlott, pl. Chlorox, Domestos), a cserépalátéteket is gondosan mossuk tisztára. A teleltető helyiségbe-vitelük előtt minden elszáradt/beteg növényi részt távolítsunk el tőből (ne maradjanak csonkok!), és bőségesen permetezzük le az összes növényt rovar-, és gombaölőszerrel (felszívódó hatású szerek erősen ajánlottak). A teleltetőben szellőztessünk olyan gyakran, ahányszor csak tudunk. Ezek a szellőztetések lehetőleg a kora délutáni órákban történjenek, és figyeljünk arra is, hogy lehetőleg ne érje közvetlenül a hideg levegő a növényeket. A téli locsolásra fordítsunk gondot: a vernalizáció idején a növények növekedése drasztikusan lelassul, ám a nyirkos talajt továbbra is igénylik. Télen sose álljanak vízben növényeink napokon át! Fontos, hogy gyakran nézzük át alaposan telelő állományunkat, és az esetlegesen beteg/penészedő leveleket azonnal vágjuk le. A téli pihenőidőszak a legalkalmasabb a növények átültetésére. A Sarraceniákat már januárban elkezdhetjük átültetni, majd folytathatjuk a Darlingtoniával, és a Dionaeakkal. Ilyenkor a legcélravezetőbb a tőosztással való szaporítás. A télálló Droserák és Pinguiculák esetében nem létfontosságú az évenkénti átültetés, őket elegendő csak kétévente átültetni. Az átültetés után közvetlenül ismét kezeljük állományunkat gomba-, és rovarölőszerrel.

   A fényes teleltető helyiségekben február-március környékén már "mocorogni" kezdenek növényeink, felébrednek téli álmukból. Amikor már a növekedés jeleit látjuk rajtuk, növelhetjük vízadagjukat. Tavasszal nagyon jó hatású a fejlődésnek indult növényekre a közvetlen - még nem perzselő - napsütés és a sok friss levegő. Ezért szellőztessünk gyakran, enyhébb tavaszi napokon akár reggeltől kora estig folyamatosan. Ha jól gondoztuk őket télen, csodálatos és gazdag virágzással örvendeztetnek meg minket tavasszal.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.