Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hőmérsékleti tartományok

2009.10.15

   Növényeink téli tartásánál nagyon fontos tényező a hőmérséklet is. Télen főként éghajlatunk kedvezőtlen fényviszonyai határozzák meg a tartási feltételeket. Logikus, hogy a kevés fény miatt alacsonyabb hőmérsékletre és kevesebb öntözésre van szükség. A rovaremésztő növények jelentős részét azonban jóval alacsonyabb hőmérsékleten is tarthatjuk a téli időszakban, mint amit a szakirodalmi könyvek javasolnak.

   Ez a tapasztalat főként a kancsókák (Nepenthes) esetében igaz, és egyúttal érdekes szituációt is teremt. Közismerten tropikus éghajlati igényű növényekről van szó, melyeket általában hegyvidéki és síkvidéki csoportokba sorolnak élőhelyeik szerint. A síkvidéki növényekről köztudott, hogy elvileg rendkívül melegigényesek, és a hirtelen hőmérséklet-változás leállítja a növekedésüket. Ennek ellenére igen jól hozzászoktathatók az egyenletesen alacsony hőmérséklethez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fűtési idény kezdetén csak kb. 13-15 Celsius fokot biztosítunk nekik éjjelente. Nagyon jól megszokják ezt a hőmérsékletet, feltéve, ha nem tartjuk már ilyenkor tocsogósan nedvesen növényeinket. Gond nélkül teleltethetők így a síkvidéki növények. Fontos figyelni arra, hogy ne öntözzük túl sokat télen ilyen hőfok mellett. A másik fontos tényező a rendszeres szellőztetés. Kulcsfontosságú, hogy ha pl. 15 Celsius fokban minimalizáljuk az éjszakai hőmérsékletet, akkor napsütéses téli napokon sem engedhetjük 20 Celsius fok fölé emelkedni a növény környezetének hőmérsékletét. Így gyakorlatilag egy trükkel "átvágjuk" növényünket: az élőhelyének alacsony napi hőingadozását (ca. 5 Celsius fok) alkalmazzuk a mi éghajlatunkra, csupán alacsonyabb hőmérsékleti intervallumban.

Ezzel a módszerrel sokat spórolhatunk a fűtési költségeken, bár növényeink (főként a síkvidéki kancsókák) növekedése leáll a téli időszakban ilyen tartás mellett. Ugyanakkor a sokszor igen korlátozott hellyel rendelkező gyűjtők és növénytartók számára ez kifejezetten előnyös, hiszen a növények nem növik ki olyan rövid idő alatt a rendelkezésü(n)kre álló helyet.

   Ilyen tartás mellett is fontos a rendszeres megelőző, preventív védekezés a gombák kártétele ellen. Javasolt a téli időszakban felszívódó szerek használata a növények teljes védelme érdekében.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.