Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nepenthes szaporítása magvetéssel

2012.12.04

   Magvetéssel talán a legbizonytalanabb a Nepenthes fajok szaporítása. Főként akkor sikeres, ha saját növényünk érlel csíraképes magokat és azokat frissen tudjuk elvetni. A tőosztás és a dugványozás általában biztos eredéssel rendelkezik. 

Ha szerencsénk van és garantáltan ( :) ) friss magokhoz tudunk hozzájutni, a következő módon járjunk el. 

Szitáljunk tele egy lyukacsos aljú szaporítótálcát Novobalt savanyú tőzeggel. Fontos, hogy a tőzeget kézzel ne lapogassuk le, mert annyira összetömörödhet, hogy a fiatal csíranövények gyököcskéje nem tud elég mélyre hatolni benne. Inkább csak esőztető locsolással tömörítsük, és úgy locsoljuk hosszabb ideig, mintha élő növények lennének benne. Ezt a műveletet érdemes a magvetés időpontja előtt egy-két hónappal elvégezni, mert szükséges bizonyos idő eltelte ahhoz, hogy a talajban beálljon a biológiai egyensúly. Ne tegyünk semmiféle tápanyagot a talajhoz. 

Az egy-két hónap elteltével a magokat egyszerűen a felszínre szórjuk, takarás nélkül, ugyanis a Nepenthesek magja fényen csírázik. Ha optimális körülmények közé kerülnek a magok, egy-két héten belül csírázásnak indulnak. Fontos a rendszeres öntözés, az egyenletesen magas hőmérséklet és az állandó páratartalom. Nem árt ez idő alatt a talpfűtés, kb. 22-26 Celsius fokra állítva. Locsolni mindig esőztetve locsoljunk, öntözőrózsával rendelkező kannából, ugyanis a vízcseppek koppanása természetes indukció a magok számára - ez az élőhelyén az esőt utánozza. (Méghogy nem emlékeznek a növények?!) 

A kikelt kis növénykék levélnyelei végén tappancsszerű képletek fejlődnek. Két-háromleveles koruktól enyhe műtrágyával lombtrágyázhatók heti egy alkalommal. Ha elérték a kb. 4-5 cm-es átmérőt, tűzdeljük át őket, ültessük egyesével cserepekbe, Novobalt savanyú tőzegbe. A továbbiakban ugyanúgy gondozzuk őket, mint a kifejlett töveket.