Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Növények nyári kihelyezése

2009.05.15

   A nyári időszakban (május-szeptember) sok rovaremésztő növény nagyszerűen érzi magát a szabadban. Ha van kertünk, vagy erkélyünk, kényeztessük növényeinket azzal is, hogy a nyári időszakot kint tölthetik.

A rovaremésztők jelentős részét tarthatjuk nyáron a szabadban, főként a kürtvirágokat (Sarracenia - tűző napon), a vénuszlégycsapót (Dionaea muscipula - tűző napon/kissé árnyékos helyen), a hegyvidéki kancsókákat (Nepenthesek - kissé árnyékos helyen), a mérsékelt égövi hízókákat (Pinguicula - kissé árnyékos helyen) és harmatfüveket (Drosera - tűző napon), a kobraliliomot (Darlingtonia - kissé árnyékos helyen), a mocsárkancsókat (Heliamphora - kissé árnyékos helyen), a portugál harmatfüvet (Drosophyllum - tűző napon), és az ausztrálkancsót (Cephalotus - kissé árnyékos helyen). Ezek a növények nagyon kedvelik a friss levegőt, a napfényt, és az éjszakai lehűlést. A kifejezetten trópusi harmatfüveket, és egyéb, páraigényes különlegességeket inkább az üvegházban vagy a lakás napos részében tartsuk egész évben.

A megfelelő hely napos, vagy kissé árnyékos, az erős széltől védett. A helyet úgy készítsük elő számukra, hogy asztalon helyezzük el őket (ne a talajon!), és  lehetőleg egy rétegben zöld rachel-hálóval védjük növényeinket a heves nyári viharoktól, jégesőtől, a rovarinváziótól, és a madaraktól. Jó megoldás például, ha sátorvázra tesszük a rachel-hálót, és a "sátorban" helyezzük el az asztalt, rajta a növényekkel. Fordítsunk különös gondot arra, hogy a nyári időszakban vízbe állíthassuk a kint nyaraló növényeinket (a Nepenthesek, Cephalotusok, Drosophyllum, valamint a Heliamphorák kivételével). Lehetőleg esővízbe állítsuk őket, az a legjobb, ha legalább 2-3 cm vízben állnak. Célszerű hetente néhány alkalommal esővízzel bőségesen megpermetezni növényeinket, de arra ügyeljünk, hogy ezt ne a nap legmelegebb időszakában tegyük!

A kürtvirágokat (Sarracenia) egészen szeptember végéig (esetleg október első napjaiig) is kint hagyhatjuk, ugyanis a kora őszi hideg éjszakák a kürtvirágok számára nagyon kedvezőek.

A nyáron a szabadba kitett rovaremésztő növények kondíciója jelentősen feljavul: szöveteik megerősödnek, a fény és a friss levegő hatására életerősebbé válnak. A kürtvirágoknál a közvetlen napfény elképesztően szép színeket indukál, ősz elejére szinte vibráló sokszínűségnek lehetünk szemtanúi.

Az őszi beköltözés előtt fontos rovar-, atka-, és gombaölővel kezelnünk a szabadban tartott növényeinket. Ez azért nélkülözhetetlen, mert ha ezt elmulasztjuk, kártevőket és betegségeket engedünk szabadjára növényállományunkban a téli időszakban. Ősszel, a növények behordása előtt az elszáradt, elpusztult leveleket és virágszárakat is távolítsuk el, mert ezek zárt térben melegágyai a gombák kártételének.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.