Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őszi-téli tennivalók

2012.10.17

Elérkezett az ősz, visszavonhatatlanul itt van. Lassan be kell vinnünk fagyérzékeny rovarfogóinkat védett helyre. A téli hely azonban nem lehet akármilyen.

Minden zöld növény számára nélkülözhetetlen a minél több termésetes fény. Ebből nyerik energiájukat, ennek segítségével növekszik szervezetük. A rovarfogók jelentős része igen fényigényes növény, ezért ha magas fényigényüket biztosítani tudjuk, akkor jó eséllyel csak kevés növényünk megy tönkre. Ha elég fényhez jutnak, kondíciójuk jó marad, és a tavaszi elindulás sem okoz majd számukra problémát. Télen kevesebb locsolásra van szükség, mint nyáron, de nem hagyhatjuk kiszáradni növényeinket. Részesítsük előnyben az esővizet, a csapvíz túl kemény (túl sok ásványi anyag van benne oldott formában). Télen ritkán permetezzünk, párásítsunk, és rendszeresen, alaposan szellőztessünk, naponta legalább egy alkalommal. 

Ősszel egy megelőző (preventív) növényvédelmi permetezés nagyon hasznos, mert nem kerül a fertőzött növénnyel együtt élő kártevő a gyűjteménybe.

Már késő ősszel átültethetjük növényeink nagy részét, kivéve a Nepentheseket (kancsókákat). Ezzel két legyet ütünk egy csapásra: nem koszoljuk össze az üvegházat, és növényeink átültetésével sem kell bajlódnunk februárban. Bár természetesen a kora tavaszi átültetés a legoptimálisabb, de a késő őszi sem okoz semmiféle gondot növényeink számára.

Néhány fajt (pl. Sarracenia) teletethetünk a szabadban is, de ez esetben fontos, hogy valamennyi fagyvédelmet kapjanak a növények. Gyökereik feltétlenül a talajban legyenek (de cserepestül vagy mesterséges lápban, savanyú tőzegben - kerti földben semmiképp!), és vékonyan takarjuk, például lehullott lombbal, avarral  vagy szalmával.