Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kürtvirágok (Sarracenia)

2008.05.29

Sarraceniák tartásához:

Mindegyikük télálló növény, bár fagytűrésük fajonként változó. A leginkább a S. alata, S. purpurea és ennek alfajai/formái/változatai fagytűrőek (a S. purpurea ssp. venosa var. burkii kivételével, ez ugyanis az óceán partján lévő régiókban él). A téli hideg nyugalmi időszak, és a téli rövid nappalok is kulcsfontosságúak a növények egészsége szempontjából. A télen túl meleg helyen (+16-18 Celsius fok felett) teleltetett Sarraceniák néhány év múlva legyengülnek, szöveteik felpuhulnak, leveleik kajlákká válhatnak. A talajuk fontos, hogy savanyú kémhatású, tápelemekben szegény legyen. Minden év kora tavaszi időszakában (jan. - márc. elejéig) szükséges új savanyú tőzegbe átültetni őket, az előző évi talajt kimosva a gyökerek közül. Sokan kevernek különböző adalékokat a talajukhoz (perlit, kvarchomok...stb.), bár a csak savanyú tőzegbe ültetett növények is probléma nélkül tarthatóak. Öntözése minden esetben lágy vízzel (eső-, vagy desztillált víz) történik, a talajuk sosem száradhat ki teljesen. Tavasztól őszig folyamatosan vízbe állítva nevelhetjük növényeinket, én minden növény esetében a felülről öntözést (a talajra öntjük a vizet) javaslom. Télen nyirkosan tartsuk a földlabdát. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű fény biztosítása: lehetőleg minél több (nyáron legalább napi 5 óra) közvetlen napfény érje kürtvirágainkat. Ha ezt sikerül biztosítanunk, egyrészt rendkívül szép színeződés alakul ki a levéltölcséreken, másrészt nagyon sokat tettünk kürtvirágaink egészségének megőrzéséért. Sok esetben a tölcsérek száján, fedelén, és torkában fekete elszíneződés jelenik meg nyáron: ez a korompenész nevű gomba, mely a növény által termelt nektárban él és növekszik. Ez nem csupán esztétikailag zavaró, nanem a növény fotoszintetizáló felületét, és légzését is csökkenti. Hatékonyan lehet ellene védekezni, ha a növény levéltölcséreit het 1-2 alkalommal bőségesen permetezzük esővízzel, így a kiválasztott nektár lemosódik a levél felületéről. Ha ezeket az alapvető fogásokat betartjuk, szép és egészséges növényeket nevelhetünk.

A kürtvirágok szaporítása magokkal (időigényesebb módszer) vagy gyöktörzsdarabolással kivitelezhető a legegyszerűbben. A magokat ősszel vagy kora tavasszal, vizes savanyú tőzeg felszínére szórjuk takarás nélkül, majd néhány hónapig a szabadban tartjuk. Fontos, hogy a tőzeg ne száradjon ki. A gyöktörzsdarabolás egy éles kés segítségével történjen. A feldarabolt rizóma sebfelületeit célszerű azonnal faszénporba mártani, hogy a különböző gombás és bakteriális eredetű fertőzéseket - ezáltal a szaporítvány pusztulását is - elkerüljük. A rizómadarabolás legkedvezőbb időszaka a kora tavaszi átültetés ideje.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nincs

(húsevő, 2016.06.21 20:32)

meg fogadtam a tanácsot és bejöttt

,mél

(ujghk, 2009.06.29 13:58)

aSAs