Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Talajkeverékek

2009.08.02

   Az alábbiakban a nálam bevált talajkeverékek "receptjeit" olvashatják. Bár a gondozási tanácsoknál mindenütt leírom az általam ajánlott és használt talajokat, a könnyebb áttekinthetőség miatt itt együtt, egy helyen szerepelnek. Természetesen meg kell jegyezni, hogy ezek nálam beváltak, és sajnos lehet, hogy máshol nem mutatnak majd olyan jó eredményt. Mindenesetre kiindulási alapként jól használhatóak.

 

Aldrovanda: Novobalt tőzeg kvarchomokkal és száraz náddal összekeverve. Ezt a keveréket a vizes edény aljára tesszük, kvarchomokkal takarjuk kb. 5 cm-es vastagságban, majd esővízzel feltöltjük a medencét. Kb. 2 hétig tartó várakozás után telepíthetjük bele a növényeket.

Byblis (szivárványnövény): Novobalt tőzeg + kvarchomok 50-50%-os keveréke.

Brocchinia: 100% Novobalt tőzeg.

Catopsis: 100% Novobalt tőzeg, vagy tőzeg+fenyőkéreg 50-50%-os arányban. Fenyőkéreggel kevert kókuszrostban (1:1) is szépen fejlődik.

Cephalotus follicularis (ausztrálkancsó): élő Sphagnum 100%-ban, vagy Novobalt tőzeg és kvarchomok 50-50%-os keveréke. Idén tisztán Novobalt tőzegbe ültettem néhány Cephalotusomat, abban is jól érzik magukat.

Darlingtona californica (kobraliliom): 50% Novobalt tőzeg, 25% perlit, 25% kvarchomok. Újabban én Sphagnummal (ca. 15%) kevert Novobalt tőzegbe ültetem őket, és a talaj felszínét élő Sphganummal takarom. Megfelelő lehet a növény tartásához az élő tőzegmoha is önmagában, bár nyáron gyorsan felmelegszik, és relatíve könnyebben kiszárad.

Drosera (harmatfüvek): a legtöbb fajnak 100% Novobalt rostos tőzeg. Gumós fajoknak Novobalt tőzeg és kvarchomok keveréke 50-50%-os arányban. Queenslandi harmatfüvek (Drosera adelae, prolifera, schizandra): 100% élő tőzegmoha (Sphagnum). A Drosera adelae és prolifera általában jól érzi magát Novobalt tőzegben is. Téltűrő fajoknál Novobalt tőzeg és kvarchomok 50-50%-os arányban keverve.

Dionaea muscipula (Vénusz légycsapója): 100% Novobalt tőzeg, vagy 50% Novobalt, 50% kvarchomok. Nálam valamiért nem igazán kedvelik az élő Sphagnumba-ültetést.

Drosophyllum lusitanicum (portugál harmatfű): 40% Novobalt tőzeg, 30% kvarchomok, 10% perlit (kihagyható), 20% lehullott fenyőlomb.

Genlisea (dugóhúzónövény): Novobalt tőzeg önmagában, vagy tőzeg és kvarchomok 20-50%-os mennyiségben keverve.

Heliamphora (mocsárkorsók): 100% élő Sphagnum vagy 50% Novobalt tőzeg, 30% kvarchomok, 20% kertészeti perlit.

Nepenthes (kancsókák): gyakran használt keverék a növények tartásához a Novobalt tőzeg, apró fenyőkéreg, és kertészeti perlit 1:1:1 arányú keveréke. Egy másik - szintén sok termesztő által preferált - keverék a szárított, préselt Sphagnum moha, fenyőkéreg és perlit keveréke. (Ennek hátránya, hogy a szárított és a később benedvesített tőzegmoha felszíne nagyon gyorsan algásodik, így a gyökérzetet valamelyest elzárja a levegőtől.) Nálam nagyon jól érzik magukat kókuszrost és apró fenyőkéreg 50-50%-os keverékében is. (Ez a keverék szerkezetét évekig megőrzi, nem válik levegőtlenné, és ráadásul könnyű is.)

Pinguicula (hízókák): a talajlakó fajok jelentős része mésztűrő. Ugyanakkor nem létszükséglet számukra a mésztartalmú talaj, mindössze néhán fajnál (pl.: Pinguicula vallisneriifolia, Pinguicula gypsicola) nélülözhetetlen. Novobalt tőzeg 80%, kvarchomok 15%, dolomitmész 5%-os arányú keveréke megfelelő a legtöbb faj és hibrid számára. Néhány faj igen jól érzi magát élő Shagnumban (pl.: Pinguicula primuliflora). Epifiton fajoknak élő tőzegmoha, vagy Novobalt tőzeg önmagában tökéletes.

Sarracenia (kürtvirágok): Novobalt tőzeg önmagában, vagy kvarchomokkal (10%) és/vagy perlittel (10%) keverve. Általában jól érzik magukat élő Sphagnumba ültetve is. (Az utóbbi években igen jó eredményeket értem el a kókuszrosttal kevert tőzeggel (1:1) : szemmel láthatóan intenzívebb növekedésű, gyönyörűen színesedő, kondicionált növényeim lettek.)

Utricularia (rencék): talajlakó fajoknál 100% Novobalt, vízi fajoknál ugyanaz, mint ami az Aldrovandánál olvasható, epifiton (fán élő) fajoknál Novobalt tőzeg 50%, kókuszrost/apró fenyőkéreg 50%.  

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.