Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új növények akklimatizálása

2009.05.05

Előfordul, hogy lehetőségünk adódik rovaremésztő növények külföldről való beszerzésére. Általában - de sajnos nem mindig - a csomagolásnál nagy gondot fordítanak arra, hogy a megvásárolt növények épségben érkezzenek meg a vevőhöz. Ugyanakkor ha egy növény több napig - vagy hétig - dobozba zárva, becsomagolva ("dunsztban") utazik, megérkezése után különös bánásmódot igényel.

A csomag megérkezésekor - főként télen - fontos hogy szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni kb. 1,5-2 órán át a bontatlan csomagot. Ha azonnal kibontanánk, a növények hősokkot kaphatnának. A tavaszi, nyári, és a kora őszi rendelésekkel ilyen odafigyelés általában nem szükséges.

Legtöbbször olyan alaposan és precízen csomagolják be növényeinket, hogy a kibontásuk is hosszabb időt (akár fél-, vagy egy órát is) vesz igénybe. Becserepezve érkező növényeknél nagyon figyeljünk az óvatos kicsomagolásra, nehogy a kibontás közben tépjük ki a kisebb növényeket a földből. A zacskóba, föld nélkül csomagolt (ún. gyökérmosott) növényeknél vágjuk szét ollóval a tasakott az oldalán, teljes hosszában -  ne a száján át próbáljuk meg kiszedni a növényt. Így elkerülhetjük a gyökerek és a fiatal hajtások sérülését.

A becserepezve érkezett növényeket 1-2 hétig félárnyékos, nem túl meleg (max. 25 Celsius fok), párás levegőjű helyen, a talajt nyirkosan tartva szoktassuk hozzá az új körülményekhez. Ezután - ha semmiféle betegségre utaló jelet sem tapasztalunk - többi növényünk közé kerülhetnek.

A fóliazacskóba csomagolt növényeknél kényesebb az eljárás. A zacskóból kibányászott növényekről az elszáradt, elfeketedett részeket fertőtlenített (lelángolt) ollóval vágjuk le, aztán ültessük el a számára megfelelő talajkeverékbe, majd a növényeket öntözzük be alaposan desztillát vízzel. Ezután - ha több növényt sikerült beszereznünk - keressünk egy árnyékos, 18-22 Celsius fok hőmérsékletű helyet és tegyük egymás mellé, sorba a cserepeket egy nagyobb (tiszta) virágláda-alátétbe. Ha ez is megvan, folpackból vágjunk olyan hosszú darabot, mely bőven végigéri a "növénysort". A folpack nagyon csekély súlya miatt közvetlenül a növényre tehető. A fólia széleit óvatosan a növényekre hajtjuk, de alulról így is biztosított a szellőzés. Ezzel gyakorlatilag egy olyan "mini fóliasátrat" hozunk létre, mely a zacskóban lévő páratartalomhoz hasonló légnevességet biztosít növényeinkek az akklimatizálás időtartama alatt. Azért fontos az árnyékos hely, mert a napsütés hatására a fólia alatt tulajdonképpen megfőnének új növényeink. Én általában 1-2 hétig szoktam e "fóliasátor" alatt tartani az újonnan beszerzett növényeket, aztán a többi növény közé teszem őket is. (Ezzel a módszerrel akklimatizálom az újonnan beszerzett, gyökérmosott Nepentheseket, Heliamphorákat, Cephalotusokat. Nálam nagyon jól bevált, gyakorlatilag egy növény sem károsodik és nem megy tönkre a szállítás után.)

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.