Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természetvédelem - CITES

2008.05.29

Az élőlények létszámának, valamint élőhelyeik csökkenésének súlyos következményei vannak az élővilágra nézve. Sok esetben az ember olyan mérhetetlen károkat okoz a természetben, melyek hatásai hosszútávúak és szinte helyrehozhatatlanok.

Ezt felismerve hozták létre 1973-ban 21 ország részvételével a Washingtoni Egyezményt (teljes nevén: Egyezmény a Vadonélő Veszélyeztetett Állat-, és Növényfajok Nemzetközi Kereskedelméről - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES). Ehhez Magyarország is csatlakozott 1985-ben. A CITES szervezet kétévenként megrendezett konferenciáin áttekinti a listáján szereplő - veszélyeztetett - élőlények aktuális helyzetét. Ennek megfelelően megteszik listájukon a szükséges módosításokat.

3 kategóriát különböztetnek meg:

- 1. kategória: a közvetlen kipusztulás által veszélyeztetett fajokat sorolják ide. Nem szabad vadon befogni/gyűjteni, majd ezeket mesterséges körülmények között tartani és értékesíteni. Rovaremésztők közül ide sorolják a Nepenthes rajah, Nepenthes khasiana, Sarracenia oreophila, Sarracenia rubra ssp. alabamensis, Sarracenia rubra ssp. jonesii fajokat/alfajokat.

- 2. kategória: kevésbé veszélyeztetett élőlények, a közvetlen kihalás még nem fenyegeti őket. A rovaremésztők közül ide tartoznak az összes Nepenthes faj és hibridjeik, az összes Sarracenia faj és hibridjeik, az összes Byblis faj, a Cephalotus follicularis, a Darlingtonia californica, a Dionaea muscipula.

- 3. kategória: az ide tartozó élőlények csak bizonyos országokban/területeken élő csoportjai veszélyeztetettek, ezért helyi védettséget élveznek: Drosera fajok, Heliamphora fajok, Utricularia fajok egy része.

Az egyezmény célja, hogy a gyűjtők fogságban/mesterséges körülmények között nevelt egyedekhez jussanak, így megvédve a természetes populációkat és élőhelyeiket.

(Az Európai Unión belül már nem szükséges száramazási okiratot kiállítani a CITES-listán szereplő növények vásárlásakor, viszont ha nem uniós országból vásárolunk CITES-fajlistás növényeket, szükség van a növény eredetét igazoló okiratra, mely (olykor jelentős) pluszköltséget jelent. )

Hiába tiltott egy-egy faj gyűjtése, ha az emberi tevékenység lerombolja élőhelyeiket. Ugyanakkor minél több mesterséges körülmények közül származó rovaremésztő növényt tartunk és gyűjtünk össze, annál biztosabb, hogy fennmaradnak ezek a fajok. (Fontos tudatosítani, hogy egy élő gyűjtemény rendkívül értékes.) Sajnos egyre több olyan eset fog előfordulni a jövőben, hogy egy-egy élőlény gyűjteményben nevelt egyedein kívül, már nem láthatjuk egykori természetes élőhelyén a fajt.

Az oldalon olvasható információk és az oldalon található képek a forrásra való hivatkozással ("Busai Dávid, www.carnivorous.eoldal.hu") szabadon felhasználhatóak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.